Das Gym: ennél jobb termet még nem láttam!

DAS_GYM.jpg

Jártam már "egy-két" teremben, Ausztráliától Kínán és a Fülöp-szigeteken át Amerikáig, de azt hiszem, ilyen jó termet még nem láttam!

Erős felütés ez akkor is, ha tudtam mire számítsak, mert hallottam már hírét. Tudom, hogy a tulajdonos igazi szakember, több könyvet is írt már és nem is vicceli el, mert még egy kis könyvtár is van a teremben, nem véletlen az Intelligent Strenght alcím sem. De akkor is sokkoló az élmény!
DAS_GYM-28.jpg

A fene gondolná, hogy sok-sok legendás, meg a mai menő termeket is kenterbe verő intézmény pont Bécsben található, igaz a régi Top Gym is itt volt, ami számomra ikonikus hely. Fel is vásárolta a Das Gym tulajdonosa a Top Gym gépparkot, itt megtalálható az is, csakúgy mint Dorain Yates legendás Tempe Gym-jének eszközparkja is.

DAS_GYM-18.jpg

A Temple Gym egy igazi szarfészek volt, teljesen karbantartás mentes ócska gépparkkal, de akkor is hatalmas eszmei és gyakorlati értéket képvisel, mert nyilván fel lettek javítva (különben szétestek volna rég) másrészt ilyen gépparkkal szinte akkor is fejlődsz, ha csak ránézel.

DAS_GYM-20.jpg

Ez a hely nekünk mennyország: 3000nm, tele klasszikus, hardcore gépekkel, köztük iszonyat kuriózumokkal, szerintem még a hatvanas évekből is. Komoly büfé rendes kajával, nagy belmagasság, tematikusan elhelyezett gépek, két szint, külön erőemelő részleg nem beszélve a küzdősport teremről. Az eszközök jelentős része már ránézésre is műalkotás a szememben, elég csak az egykezes súlyzókra rápillantani.

DAS_GYM-35-1.jpg
Az erőemelő részleg új fejlesztés, amit rögtön a klasszikus 80-as évekbeli akciófilmek posztereivel dekoráltak ki, hogy otthon éreztük magunkat. Itt kifejezetten guggoló/felhúzó/fekvenyomó platformok és egyebek kaptak helyet, de magnéziás tálak is vannak, mert mindenre gondoltak. 


Ha visszatérünk a bodybuilding részleghez, rögtön kisebb csalódást kell okoznom: elfelejtettem lefotózni a felső szintet, annyit rohangáltam körbe-körbe a forgatás miatt.  De önmagában itt egy szinten is annyi érdekesség van, amennyit nem látni máshol.

DAS_GYM-30.jpg

Azért mi is kuriózummal jöttünk ide, pontosabban a Gym Maker: Balogh Wittman-Rómeó eddig Mens Mentisként ismert cége sok-sok edzőterem gépparkját biztosította az elmúlt években. Ma is exkluzív márkák kizárólagos forgalmazója, mint a brutálisan minőségi kidolgozású New Tech gépcsalád, de még exkluzívabb, hogy már saját fejlesztés is létezik Bohos Kornél tervezése által. 

DAS_GYM-15.jpg
Ez a saját márka: a Charged, amely más dimenzó a megszokott eszközökhöz képest. A Charged hack-guggoló prototípusát megrendelte a Das Gym, ezért szállította le Kornél saját kezűleg és szerelte is össze - bár ezt nem úgy kell elképzelni, hogy darabokban volt, legózni azért nem kellett.
DAS_GYM-7.jpgKornél az egyik helyi erő segítségét vette igénybe az összerakáshoz, meg is jegyezte, hogy profi a srác, rögtön hozta a flexet meg az ütvecsavarozót, de rendelkezésre állt egy helyi kaszkadőr is a gép kipróbálására.  Ebben a hack guggoló gépben az okosság nem csak a csillapított állítási lehetőségekben van, hanem hogy abszolúte térdkímélő: Kornél úgy magyarázza, hogy a gép pótolja a térdedből hiányzó térdszalagot, de akkor is, ha megvan.

DAS_GYM-17.jpg

Ebben a teremben azonban nem csak az eszközpark a lényeg, hanem az, amit az öltözőkhöz vezető folyosókon találunk: olyan gyűjtemény van a falakon, amelyhez hasonlót sem láttam soha. (Mindannyian tudjuk, hogy a Cutler Miskolc kezdett hasonló vállalkozásba, de ez a szint ott még odébb van.)
DAS_GYM-42.jpgEgészen a sport őstörténetéig nyúlik vissza a gyűjtemény, itt vannak a klasszikus gömbsúlyzók is, marokerősítők, fogantyúk, valamint az ős-erősportolók, pl. Eugene Sandow képei.
DAS_GYM-41.jpgSzerintem sehova se tartunk, ha nem tudjuk, honnan jöttünk. Ezért fontos a történelem legalább alapszintű ismeret és a sportág alapítóinak és legendáinak tisztelete.

DAS_GYM-43.jpg

De az se semmi: Arnold Schwarzenegger fényképezőgépe 1968-ból. El nem tudom képzelni, hogyan kerülhetett ide! "Ez a kamera több izmot és nőt látott, amennyit a szemeid valaha is fognak" - áll címkén.

DAS_GYM-44.jpg

Tom Platz pólója a 80-as évekből! A lábembert mi is ismerjük személyesen, legendás múltja és történetei vannak, de nyilván nincs annyi relikviája, hogy bárkinek elosztogassa, így minden darab kincs, amihez köze van.

DAS_GYM-46.jpg

Arra aztán végképp nem számítottam, hogy a végig filmposzterekkel ékesített folyosókon betöri a falat egy életnagyságú Terminator. Az ember ilyenkor csak néz: hogyan? Honnan? Mennyibe kerülhetett? Mennyi idő, energia pénz, hány év gyűjtése található itt? Jól látható hogy a falakon levő képeket se internetről töltötték le.

DAS_GYM-47.jpg

És ha a Terminatoron túljutva élve eljutunk eddig, még egy kis könyvtár is vár a pihenő helyiségben, hogy esetleg ne csak agyatlanul essünk a súlyoknak, hanem ki is műveljük magunkat.  Akár elmélkedni is van lehetőségünk, vagy edzésnaplót-rendszerezni.

DAS_GYM-49.jpg


Erről beszéltem: egy szinte működő T800 váz a folyosó más részén, útban a könyvtár felé.  Ilyet csak az Arnold Schwarzenegger múzeumban láttam eddig.

DAS_GYM-54.jpg


Ha nem tudtad, hogy 3 féle különböző kés volt a Rambo első három részében, itt láthatod kiállítva. És meglepő módon a harmadikhoz hasonlót már láttam kirakatban, majdnem megvettem 20 éves koromban amikor stoppal kalandoztam Európában. De szerencsére nem, mert a derék rendőrök egy igazoltatás közben a sima kajálós bicskámat is elvették, mert nyilván hátizsákos turistaként nagyon veszélyesnek tűntem, hátha el tudom vágni a szalámit. Szóval buktam volna. De most utánanézek! Kell!

DAS_GYM-32.jpg


A professzionizmus jól mutatja a hülyebiztos fogantyútartó fal. Itt nem könnyű rossz helyre tenni! Nem volt egyébként akkora rend, mint a győri Cutlerben, de azért alapvetően minden a helyén volt.

DAS_GYM-31.jpg
Már ez a súlytartó is bizalomgerjesztő a rohadtul masszív kiegészítőkkel. Itt egyébként nem vetik meg az erősember vonalat sem, legalábbis a falakra díszítésként és emlékként felkerültek az eszközök.
DAS_GYM-21.jpg

Kornél akart is edzeni, de szerintem ha nem akart volna, akkor sem bírta volna ki, hogy ne próbáljon ki olyan gépeket, amiket még ő sem látott életében. Ez egy kombinált lábnyújtó és lábtoló gép, gyakorlatilag kiszállás nélkül lehet váltani a kettő között. Elképesztő konstrukció! Külön élmény lehetett behozni ide: hosszú is, magas is, tele van súllyal és Kornél azt mondta: brutál jó.

DAS_GYM-39.jpg

Bukókeretes lábtolót sem láttunk még! Talán Tom Platzra számítottak, mert ő hajlamos volt úgy rángatni a gépeket, hogy esetleg fel tudjanak borulni.  Felső ingáról beszélünk, jó hosszú erőkarral, a felső cső tényleg praktikus kapaszkodónak is. Kornélnak nagyon tetszett ez is.

DAS_GYM-24.jpg

Nem lehet leírni, se leforgatni ezt a helyet. Egyszerűen hihetetlen, ahogy belépünk, ránk szakad a történelem. És ami hihetetlen, ez a terem nagyon jól megy a mai, önmagából teljesen kifordult világ ellenére, és technikailag nézve annak ellenére, hogy a géppark egy részénél a veteránautókhoz hasonlóan a szépség és fíling mellett a kor hátrányai is észlelhetők azért. Mert az az energia elsöprő, ezzel nem tudnak versenyezni a csinos fitness termek. Ide el kell jönni, és mi el is fogunk jönni nem egyszer!

Még egyszer mondom: jártam a világ számos edzőtermében, a legendás venice-ig Gold's Gymben (Mecca) vagy a manapság szupermenő las vegas-ig Dragon's Lairben, de ennél jobb edzőterem nincs. Ez utóbbi pláne sehol nincs ehhez képest.